از چه نوع دستگاه جوشی برای جوش كاري آلومینیوم میتوان استفاده کرد؟
جوشکاری آلیاژهای آلومینیوم برای جوشکار به مراتب چالشی تر از آلیاژهای فولادی است. آلومینیوم دارای درجه ذوب کمتر و درجه رسانایی بیشتر نسبت به فولاد میباشد، و این ویژگی به خصوص در ورقه های نازک میتواند باعث ذوب شدن و سوراخ شدن فلز شود. سیم تغذیه کننده آلومینیومی از همتای فولادی آن نرم تر میباشد و امکان پیچش و گره خوردن آن وجود دارد. انتخاب یک متود جوشکاری برای آلومینیوم به نوع کاری که میخواهیم با فلز انجام دهیم و همچنین مهارت جوشکار بستگی دارد.
جوشکاری TIG
جوشکاری TIG روش اولیه و اصلی انجام جوشکاری بر فلز آلومینیوم میباشد. به دلیل این که قطعات آلومینیومی برای رسیدن به دمای مناسب به گرمای بسیاری احتیاج دارد –اما میتواند گرما را برای مدت زیادی در خود نگه دارد—دستگاه جوشی با قابلیت کنترل جریان برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد آلومینیوم و در نهایت سوراخی نیاز میباشد. جوشکاری TIG همچنین میتواند در ورقههای نازک آلومینیومی و همچنین قطعات زخیم تر کاربرد داشته باشد. به دلیل این که جوشکاری TIG به میله پر کننده جدا نیاز دارد، جوشکار باید میله ای را انتخاب کند که دارای آلیاژی تا حد ممکن نزدیک به فلزی که در حال جوش دادن آن میباشد باشد.
جوشکاری MIG
روش جوشکاری MIG میتواند برای جوشکاری آلومینیوم مورد استفاده قرار گیرد. قبل از جوشکاری باید تصمیم بگیرید که کدام یک از انواع اسپری (پراکنده) و یا پالس برای انجام کار مناسب تر میباشد. متود پالس به یک منبع قدرت واسطه نیاز دارد ولی دستگاههای تنظیم ولتاژ میتوانند برای متود قوس پراکنده استفاده شوند. جوش MIG به دلیل نیاز به گرمای کمتر بهترین نوع جوشکاری برای جوش دادن ورقههای آلومینیوم با ضخامت کم میباشد. آرگون 100 درضد بهترین گاز محافظ برای جوشکاری MIG آلومینیوم میباشد. برای داشتن جوش با کیفیت تر جوشکار باید میله ای را انتخاب کند که دارای آلیاژی تا حد ممکن نزدیک به فلزی که در حال جوش دادن آن میباشد باشد.
جوشکاری مشعلی (torch)
آلومینیوم همچنین میتواند توسط یک مشعل پر از گاز نیز جوش داده شود اما این روش بسیار دشوارتر از جوشکاری TIG و MIG است. کنترل گرمای وارد شده به فلز توسط مشعل سخت تر است و به همین دلیل ممکن است سوراخ های حاصل از گرمای بیش از حد در فلز به وجود بیاید. انجام جوشکاری مشعلی بر روی آلومینیوم به یک جوشکار ماهر نیاز دارد که بتواند به خوبی و همزمان مشعل و میله پر کننده را کنترل کند.
پاک کردن قطعه کار آلومینیومی
بدون توجه به این که از چه نوع موتور جوش و یا روش جوشکاری استفاده میکنید باید این نکته را در نظر داشته باشید که قبل از شروع کار قطعه فلزی که میخواهیم آن را جوش دهیم باید کاملا تمیز باشد. آلومینیوم اکسید نقطه ذوب بسیار بیشتری نسبت به خود فلز آلومینیوم دارد به همین دلیل سطح کار باید عاری از هرگونه آلومینیوم اکسید باشد تا جوش کیفیت، استحکام و ظاهر مناسبی داشته باشد. سطح کار را میتوان با دو روش شیمیایی و مکانیکی که با بورس سیمی انجام میگیرد تمیز کرد.
تکنیکهای جوشکاری TIG برای فولاد نرم
فولاد نرم نوعی آلیاژ فولاد است که درصد کمی کربن دارد (معمولا 0.3 درصد یا کمتر) به همین دلیل فولاد کم کربن نیز نامیده میشود. این نوع آلیاژ به دلیل ارزان بودن نسبت به آلیاژهای دیگر فولاد و همچنین آسان بودن جوش دادن آن این فلز بسیار رایج میباشد. فولاد نرم را میتوان با استفاده از جوشکاری TIG جوش داد و انتظار نتیجه قابل قبول و دقیقی را از آن داشت.
میلههای جوشکاری
به دلیل این که در جوشکاری TIG از یک الکترود تنگستنی که در فرآیند جوشکاری مصرف نمیشود استفاده میکنیم از میله و یا سیم جوشکاری به عنوان ماده پر کننده استفاده میکنیم. رایج ترین میلههای جوشکاری مورد استفاده برای فولاد نرم عبارتند از E60XX line و E70XX line .
تنظیمات دستگاه جوش
برای جوش دادن فولاد به الکترود نوک تیز تری نسبت به بقیه فلزها همانند آلومینیوم که گرما را به سرعت پخش میکنند نیاز است تا بتوان گرما را به خوبی در منطقه جوش متمرکز کرد. قطر الکترود باید کمتر از نصف ضخامت ورق فولادی باشد که در حال جوش آن میباشیم. موتور جوش باید برای استفاده از جریان DC و قطبیت مستقیم تنظیم شود. الکترود نیز باید بار منفی داشته باشد.
فرآیند جوشکاری TIG
به طور معمول فولاد نرم اولین فلزی است که جوشکارهای تازه کار با آن تمرین میکنند و دلیل آن سادگی جوشکاری این فلز است. اما جوشکاری TIG به تمرکز بیشتری نسبت به MIG و جوشکاری با مشعل اکسی استیلن دارد. قبل از جوش دادن فولاد نرم به دلیل این که وجود مواد خارجی ممکن است جوش را ضعیف کند تمام قطعات آن و همچنین میله جوشکاری باید تمیز شوند. برای ورق های نازک تر نیازی به ماده پر کننده نیست. دستگاه جوش جرقه ای را در ابتدای جوشکاری با گرفتن الکترود با زاویه 10 تا 15 درجه نسبت به خط عمود ایجاد میکند و سپس آن نقطه از فلز را مذاب و خمیری شکل میکند. الکترود در جهت جوش فلز خمیری شکل را به جلو هل میدهد. جوشکار باید به خوبی الکترود، فلز و میله پر کننده را کنترل کند و با نسبت مناسبی آنها را حرکت دهد و از تماس میله و فلز با الکترود جلوگیری کند.
توصیههای ایمنی
نوری که به وسیله جوش TIG تولید میشود ضعیف تر از سایر متودهای جوشکاری میباشد اما درصد نور فرابنفش آن از بقیه بیشتر است به همین دلیل جوشکاران باید از خود و افراد رهگذر در برابر این نور محافظت کنند. به این منظور جوشکار میتواند از لنز شماره 10 استفاده کند که علاوه بر محافظت از چشمانشان به آنها قابلیت دید کافی نیز میدهد. همانند همه پروسهها و تکنیکهای جوشکاری، جوشکار باید از دستکش و پیشبند برای پیشگیری از سوختگی استفاده کند. جوشکاری TIG هیچ جرقهای تولید نمیکند پس جوشکار میتواند بهترین و راحت ترین حالت برای ایستادن را انتخاب کند.
انواع جوشکاری فلزات
تعدادی فلز وجود دارد که میتوان آنها را جوش داد. نکته حائز اهمیت این است که شما باید بدانید هر نوع فلز را چگونه و با انتخاب مناسب تجهیزات مخصوص به این کار به خوبی جوش دهید.
جوشکاری آلومینیوم
جوش آلومینیوم باید بسیار پر قدرت باشد و سطح آلومینیوم قبل شروع کار عاری از هرگونه اکسیدی باشد. تمیز کردن سطح فلز از اکسیدها ممکن است هزینه اضافی برای پروژه شما به همراه داشته باشد اما در انتهای کار جوش تمیزتری را خواهید داشت و همچنین در هنگام کار کار با فلز برای شما آسان تر خواهد بود. برای جوش دادن آلومینیوم شما میتوانید از پروسه جوشکاری TIG استفاده کنید که طی این پروسه شعله آبی رنگی ایجاد خواهد شد که داغ ترین شعله ممکن برای ذوب کردن فلز در جوشکاری میباشد. همچنین گرما دادن به آلومینیوم قبل از شروع به کار میتواند کار شما را با آسان کردن جوشکاری بهبود بخشد.
جوشکاری فولاد
انواع مختلفی فولاد وجود دارد که به تجهیزات و روشهای مختلفی برای جوشکاری هر یک نیاز است. فولاد کم کربن بهترین نوع فولاد برای جوشکاری نقطهای میباشد. فولاد با کربن زیاد هنگام جوشکاری جوشهای سخت و شکننده ای تولید میکند که ممکن است به سادگی ترک بخورند. اما این شکنندگی با افزایش دما از بین خواهد رفت. فولادهای ضد زنگ آستنیتیک و فریتیک نیز جوش میخورند، اما آنها بسیار سخت تر میباشند و به دماهای بیشتری برای جوشکاری نقطه ای نیاز دارند. فولاد ضد زنگ مارتنسیتیک به دلیل سختی بیش از حد برای جوشکاری اصلا مناسب نیستند.
جوشکاری آلیاژهای مس
مس و آلیاژهای مس میتوانند به وسیله جوشکاری آرک یا قوس جوش بخورند. شدت قوس برای جوش دادن مس برای متصل کردن قطعات با کمترین مقدار گرمای وارد شده به اطراف فلز پایه بسیار مهم میباشد. مس را همچنین میتوان با این روش با روی و قلع نیز جوش داد. هنگام جوش دادن مس به دلیل این که این فلز در هنگام ذوب شدن بسیار روان است مکان جوشکاری باید تا حد ممکن تخت باشد.
چگونه اینکونل را جوش دهیم؟
اینکونل نام گروهی از آلیاژهای نیکل و کروم میباشد. این آلیاژها به طور معمول در مواردی به کار برده میشوند که نیاز به تحمل دمای بالا وجود داشته باشد. اینکونل به طور کلی به دلیل این که احتمال ترک خوردن آن وجود دارد بسیار سخت جوش میخورد. اگرچه، بعضی از انواع آلیاژهای اینکونل له طور مخصوص برای این که قابلیت جوش خوردن داشته باشند طراحی شده اند. اینوکل معمولا با روش TIG جوش داده میشود.